HavsFrun

Massage & Naturlig Hälsa

Min blogg

Blog

Qi - Ki - Prana - Meginekraft - Livsanda (kärt barn har många namn)

Posted on January 8, 2015 at 10:52 AM
...Själv väljer jag begreppet "Qi". Denna universella kraft genomsyrar allt levande, samt är den centrala kraften inom t ex akupunktur, Qi Gong, Reikihealing samt diverse österländska kampsporter och är inget konstigt alls ;), utan är istället något helt naturligt.

Vi här i den västra delen av världen har troligen lättare att förlika oss med Qi, den universella  livskraften om vi hör ordet "inspiration". Skillnaden mellan det österländska och västerländska synsättet, då vi ofta föreställer oss att denna så kallade "livsanda"är något som är utanför oss själva samt utanför vår egen kontroll, medan man i österlandet istället är övertygad om att du själv kan lära dig att själv styra denna kraft, d.v.s. väcka, stimulera, öka samt slutligen använda dig av.

Qi tycks framförallt vara länkad till andningen, då den far in och ut genom kroppen åt båda riktningarna, liksom luften som vi andas också gör. M.a.o. gammal Qi måste ut för att ny skall komma in.  :)  Till synes är de dock inte identiska även om Qi kan liknas vid inandningsluften, då livsandan tycks vara något som döljer sig inuti den luft vi andas in, som en slags livgivande essens som upptas av kroppen på ett subtilt plan.. I och med detta är troligen likheterna större med grundämnet syre, vilket kroppen också behöver för sin förbränning, syret finns även det dolt i luften liksom Qi tycks göra...Kanske finns det ytterligare en "eter" som än så länge ej kunnat bevisas.

Det kinesiska skrivtecknet för Qi pekar dock på samma relation mellan luft och Qi som mellan luft och syre, vilket kort och gott tycks betyda att den livsavgörande "näringen" är inhöljt i luften, liksom syret.
Qi tycks dock inte vara knutet till kroppens organ på samma sätt, utan flödar istället in och ut ur kroppen obundet till lungor och blodkärl samt sträcker sig även utanför kroppen, vilket andningsluften inte gör, detta skulle kunna tyda på att denna universella kraft är en eter för sig om än lik andningens.

Hur det än må vara med detta och vart detta flöde än kommer ifrån så är detta en stor källa till ökad livskraft och inspiration...och självklart vill man själv kunna vara med och påverka denna till synes outsinliga källa, och övning ger ju som bekant färdighet...

Inom den kinesiska naturläkekonsten arbetar man med Qi flöde som i huvudsak tros vara bundet till et nätverk inuti kroppen, snarlikt blodomloppets alla ådror, de så kallade "meridianerna".

Inom den indiska traditionen som om möjligt är ännu äldre talas det om "Kundalini", vilket sägs vara den både helande samt andligt förhöjande kraft som har sin början vid bäckenbotten och löper lodrätt vidare upp till huvudets topp. Längs denna linje finns också de så kallade "chakrorna - livshjulen", där livskraften flödar in och ut hela vägen ända upp till Kronchakrat, vilket som tidigare nämnts kan skynda på ett andligt uppvaknande.

De 7 huvudchakrorna är;

1. Muladhara - Baschakra
2. Svadhisthana - Navelchakra
3. Manipura - Solar Plexus
4. Anahata - Hjärtchakra
5. Vishudda - Halschakra
6. Ajna - Tredje Ögat
7. Sahasrara - Kronchakra

Verklighet eller inte, du bestämmer själv!

För mig är Qi kraften något som hjälper mig i "varandet" samt stärker min handlingskraft och intention - tankekraft, för utan dessa skulle nog inte mycket hända.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

101 Comments

Reply wagokas
5:52 PM on January 30, 2022 
wagokas b7f02f1a74 https://passubscossalzpinp.wixsite.com/mayrecorni/post/windows-ca
r-radio-pro-keygen-iso-full-version
https://disseikordtillgran.wixsite.com/centachipet/post/rar-drive
r-tri-nt-saa7160-hybrid-capture-vice-for-10-bit-utorrent-full-epu
b-ebook
https://htacodimgako.wixsite.com/aricalin/post/online-player-city
lights-subtitles-movie-download-rip-avi
https://orbaker65.wixsite.com/namostvolkmen/post/vivid-workshop-d
ata-ati-v-11-2-multilanguage-pc-ultimate-activator-utorrent-crack
ed-full-version
https://melony6ndav.wixsite.com/tiocabennse/post/watch-online-au-
com-p-cars-trucks-avi-download-subtitles-movie-watch-online
https://nebiteenrowelc.wixsite.com/neudofnipect/post/serial-vero-
alphacam-2015-r1-20-full-zip-build
https://scupotinisul.wixsite.com/binjaistonin/post/georgije-ostro
gorski-istorija-vizantije-pdf-free
https://anpabashydere.wixsite.com/sengibiris/post/allavsoft-video
-downloader-converter-6-18-6-6858-keygen-crack
https://cowbdeldonob1976.wixsite.com/ulecbudpa/post/download-vmwa
re-esxi-5-1-full-version-final-32-windows-activation-iso
https://sherrylpetzcws.wixsite.com/tylacargo/post/just-cause-2-1-
0-0-2-patch-download